SECTORUL DE ÎNCĂLZIRE VA INTEGRA ÎN CÂȚIVA ANI SURSE DE ENERGIE REGENERABILĂ

Un sistem centralizat de încălzire eficient trebuie să producă, către 2030, peste 75% din energia termică în bază de cogenerare, adică simultan energie electrică și energie termică, sau cel puțin 50% din energia termică să provină din surse de energie regenerabilă. Sunt prevederi conținute în directivele europene, pe care Republica Moldova le-a transpus în legislația națională.

Ministerul Energiei, împreună cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) și Secretariatul Comunității Energetice au organizat un atelier de lucru joi, 9 noiembrie, la care s-a discutat despre soluții de încălzire a locuințelor și oficiilor în contextul agendei de decarbonizare și atingerii neutralității climatice zero înainte de anul 2050, care este termenul propus în cadrul UE.

În cadrul evenimentului, directorul S.A. „CET Nord”, Marian Brânza, a vorbit despre colectoarele solare și rezervorul de apă caldă stocată (sau acumulator de energie termică), pe care intenționează să le pună în practică la Bălți. Această soluție ar acoperi circa 9% din sarcina termică necesară, iar în lunile de vară - până la 90%. El a adăugat că preventiv perioada de recuperare a investiției va fi de circa 4 ani.

Atelier Minister 4

Atelier Minister 3