S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Новости

Rețeaua de distribuție a energiei termice în blocurile locative din Bălți va fi modernizată

În data de 03.04.2024 au avut loc consultări publice pe marginea proiectului de decizie a Consiliului municipal Bălți privind modernizarea sistemului intern de distribuție a energiei termice în blocurile multietajate din orașul Bălți. La discuții a participat Ministrul Energiei, Victor Parlicov, Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, Primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, Directorul General interimar al S.A. „CET-Nord”, Marian Brînza, precum și consilieri municipali, experți în domeniul termoenergetic, consumatori.

Bălțenii vor beneficia de instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative din Bălți, în următorii trei ani, astfel, acoperind și blocurile locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I. E de menționat faptul că în anul 2022 Proiectul a primit înalta apreciere a experților internaționali BERD, fiind conferit Premiul de sustenabilitate energetică.

Prezent la consultări, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, scopul final al acestui proiect este ca locuitorii municipiului Bălți să se bucure de un confort sporit și ca bălțenii să-și reducă facturile. „Pentru blocurile care vor trece la distribuție pe orizontală va dispare problema așa-zisului sezon de încălzire, când sezonul începe doar cu decizia administrației publice locale. Consumatorul va decide de sine stătător, exact asta se întâmplă în blocurile cu puncte termice individuale și distribuție pe orizontală”, a spus ministrul.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat că pentru păturile social vulnerabile vor fi găsite soluții financiare suplimentare pentru acoperirea lucrărilor, însă contribuția statului pentru majoritatea proiectelor de modernizare va fi de 70%, sub formă de grant.

“Consiliul municipal este responsabil de întreprinderea municipală care gestionează rețelele de distribuție a energiei termice, dacă proiectul va fi susținut la nivel de consiliu, atunci la prima etapă va fi efectuată proiectarea și vor veni companii care au capacitatea de a realiza astfel de proiecte masive, fiind vorba de 296 de clădiri”, a declarat directorul general interimar CET-Nord, Marian Brînza.

În municipiul Bălți, sunt peste 760 de blocuri locative, 12 blocuri sunt dotate cu sistemul de distribuție orizontală a agentului termic, iar în 134 au fost instalate puncte termice individuale (PTI).

Consiliul_municipal_Balti_1.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_2.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_3.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_4.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_5.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_6.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_7.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_8.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_9.jpg 
Consiliul_municipal_Balti_10.jpg