S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Новости

Datoriile curente la gaze sunt achitate conform termenilor prevăzuți în contractul nostru cu Moldovagaz

Referitor la comunicatul emis de Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz” astăzi, 17 octombrie 2023, privind datoriile existente față de furnizorul de gaze naturale, CET-Nord dorește să aducă la cunoștința opiniei publice și a părților interesate unele precizări cu privire la situația creată și la măsurile pe care le luăm în vederea soluționării acestei probleme.

Societatea pe Acțiuni „CET-Nord” confirmă existența datoriei în valoare de 100 milioane lei față de furnizorul de gaze naturale, Moldovagaz. Această datorie a apărut în urma unor dificultăți întâmpinate în anul 2022, în principal ca urmare a majorării semnificative și bruște a prețurilor gazelor naturale. Totuși, este important să subliniem că, în prezent, datoriile curente sunt achitate conform termenilor prevăzuți în contractul nostru cu Moldovagaz.

Principalele motive care au contribuit la formarea deficitului tarifar includ ajustarea întârziată a prețurilor și tarifelor aferente activității noastre reglementate. Pentru a soluționa această problemă și pentru a ajunge la o înțelegere cu furnizorul nostru, S.A. „CET-Nord” colaborează activ cu instituțiile competente ale statului, precum și cu Moldovagaz. În acest sens, Agenția Proprietății Publice a înființat un grup de lucru, din care fac parte reprezentanții CET-Nord și Moldovagaz, cu scopul de a identifica un mecanism de achitare a datoriei într-o manieră sustenabilă și eficientă.

În ceea ce privește atenționarea cu privire la deconectarea instalațiilor de gaze naturale ale consumatorilor, aceasta poate fi pusă în aplicare doar în limitele cadrului normativ existent. Conform Hotărârii de Guvern 207/2019 pentru aprobarea Regulamentului privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale și a Planului de acțiuni pentru situații excepționale pe piața gazelor naturale, CET-Nord se încadrează în categoria consumatorilor de gaze naturale protejați.

În încheiere, CET-Nord dorește să asigure opinia publică că suntem angajați în găsirea soluțiilor pentru achitarea datoriei și menținerea unei colaborări eficiente cu furnizorul nostru, Moldovagaz. Apreciem colaborarea instituțională care ne permite să abordăm această situație într-un mod responsabil și transparent.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript..