S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Новости

Factorii care influențează consumul de energie termică

Temperatura, eficiența energetică a blocului și numărul mare de deconectări de la sistemul centralizat de încălzire sunt principalii factor care influențează creșterea facturilor pentru încălzire.

Locatarii care îşi dau acordul la substituirea încălzirii centralizate pentru cei care optează pentru încălzirea autonomă, de fapt în mod inconștient îşi asumă responsabilitatea de a le achita cel puțin 20% din factură pentru căldură.

Plata stabilită în mărime de 10% pentru consumatorii care s-au debranșat de la SACET şi au coloane termice, care traversează apartamentele, este subestimată. Calculele arată că această valoare poate atinge 35% din totalul de energie termică tranzitat prin conducta magistrală a apartamentului. 

Astfel chiar dacă tariful pentru o Gcal este același pentru toți locuitorii conectați la sistemul centralizat de încălzire al CET -Nord SA, consumatorii plătesc diferit în funcție de factorii sus menționați.

Dacă e să comparăm două blocuri locative cu nouă nivele din Bălți, cu o suprafață similară, unul situat pe strada Ivan Conev 46 – cu 31,8% de deconectări și celălalt pe str. Decebal 162 – cu 56,7 la sută deconectări avem următoarea situație: pentru sezonul de încălzire 2019 -2020, cei de pe strada Ivan Conev au achitat în medie 20,20 de lei/m2, iar cei de pe Decebal 162 au plătit 27,33 lei/m2, cu 7 lei și 13 bani mai mult.

Adică, chiar dacă sarcina termică a acestor două blocuri a fost practic similară în sezonul de încălzire 2019-2020, proprietarul unui apartament cu trei odăi, din blocul de pe strada Ivan Conev 46 a achitat pentru căldură pentru toată perioada 7780 lei, în timp ce cel din locuința cu o suprafață similară, situată în blocul locativ de pe Decebal 162, a plătit pentru aceiași perioadă 10 730 lei, cu trei mii de lei mai mult.

Un alte factor important care influențează sumele în facturile pentru energie termică este eficiența energetică a blocului. Dacă pereții exteriori nu sunt izolați, geamurile și ușile sunt vechi, balcoanele sunt descoperite pierderile de căldură sunt mari.

Punctele Termice Individuale și reconstrucția sistemului de distribuție a energiei termice de pe verticală pe orizontală va oferi posibilitatea locuitorilor din Bălți să se bucure de toate avantajele care le oferă încălzirea autonomă:

  • Micșorări semnificative la factura pentru energia termică;
  • conectarea și deconectarea căldurii indiferent de începutul și sfârșitul sezonului de încălzire;
  • posibilitatea de a regla temperatura în locuință și chiar în fiecare odaie;
  • individualizarea consumului;
  • apă caldă livrată centralizat non-stop.