S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

Începe testarea mecanismelor de finanțare în cadrul Fondului rezidențial de eficiență energetică

Blocul cu 16 etaje cu circa 200 de apartamente, de pe strada Ștefan cel Mare 3A din Bălți, va servi drept model pentru testarea Fondului rezidențial de eficiență energetică, creat de Ministerul Energiei cu suportul Centrului Analitic Independent Expert-Grup.

Investițiile vor fi realizate pe o perioadă de un an, cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, co-finanțat de către Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare, precum și o contribuție a proprietarilor de apartamente.

La acest imobil a fost realizat un audit energetic în cadrul proiectului „Primele Rândunele”, realizat de Centrul Expert-Grup. De asemenea, în 2021, a fost schimbată rețeaua internă de distribuție a agentului termic din cea de cea de tip sovietic pe verticală, în una mai eficientă, pe orizontală, cu panouri de reglare a căldurii și apei calde la fiecare etaj și contoare în cazul fiecărui apartament. În prima iarnă de utilizare a sistemului nou de distribuție a încălzirii centralizate, locatarii acestui bloc au primit facturi cu circa 40% mai mici. 

Pentru mai multe informații: https://energie.gov.md/ro/content/incepe-testarea-mecanismelor-de-finantare-cadrul-fondului-rezidential-de-eficienta?fbclid=IwAR2X08FhlpUXCoNYN3QxN6DvUFUZ9hZnjgzImEXJwWW-grsozJjcPRWEsgA

 

t cel Mare 3A