Noutăți

SA «CET-Nord» utilizează soluții avansate de distribuție a căldurii

Din acest an, la efectuarea lucrărilor de reparații la rețelele de încălzire, SA„CET-Nord” a început utilizarea țevilor preizolate care pot fi exploatate pe o durată mai lungă de timp și vor permite reducerea pierderilor de energie termică în timpul transportării.

Proprietățile materialului din care sunt fabricate țevile vor duce la mărirea duratei de exploatare de peste 25 de ani, vor reduce pierderile de căldură cu 20%, iar instalarea ușoară va permite montarea rapidă și eficientă a sistemului chiar și în locuri greu accesibile. În Bălți există zone unde apele freatice (subterane) sunt la suprafață și pot provoca deteriorarea rapidă a rețelelor termice, creșterea pierderilor de căldură și  reducerea duratei de viață a țevilor. Țevile preizolate sunt protejate în mod fiabil de un astfel de impact.

Țevile preizolate sunt dotate cu senzori speciali (linii de semnal). Datorită prezenței lor, este întotdeauna posibilă determinarea cu exactitate a scurgerilor din rețea. Mai mult, acesta este următorul pas pentru implementarea sistemului de monitorizare SCADA, care va permite automatizarea și monitorizarea alimentării cu agent termic în timp real.

Înainte de instalarea noilor țevi, specialiștii SA „CET-Nord” au urmat o instruire corespunzătoare. Instalarea noilor țevi a fost deja efectuată pe strada Mihai Viteazul, iar acum lucrările sunt pe ultima sută de metri pe strada Hotin.

Pe viitor, SA „CET-Nord” intenționează să utilizeze la înlocuirea țevilor de distribuție a sistemelor de alimentare cu energie termică doar astfel de materiale. În total, este necesară reconstrucția cu ajutorul noii tehnologii a 94 km de traseu magistral și 109 km de țevi de distribuție ale sistemului de alimentare cu căldură. Astfel se va reduce semnificativ pierderea de energie termică în timpul transportării către consumatori fapt ce  va contribui la ajustarea tarifului.

Pentru a fi mereu în contact cu consumatorii, la SA „CET-Nord” a fost organizat un Call-Centru. Operatorii sunt gata să accepte cererile și să răspundă la orice întrebare privind încălzirea din Bălți, la numărul de telefon: 0 (231) 91-000.