S.A. „CET-Nord”
0231 91-000

Noutăți

Facilități fiscale și vamale la implementarea proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SACET-Nord) - Faza II”

Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul de lege ce prevede scutirea de taxe a bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul a unor proiectului de eficiență energetică cu finanțări externe.
 
Este vorba de acordarea facilităților fiscale și vamale la importul și livrările de mărfuri destinate implementării Proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SACET-Nord) - Faza II”. Mai exact, în următorii ani urmează să fie investite 9,5 milioane de euro în modernizarea sistemului de încălzire centralizată din Bălți, cu ajutorul unui împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și o componentă de grant.
Vor fi instalate 166 de puncte termice individuale, iar în cazul a aproape 300 de blocuri de locuit va fi schimbată rețeaua internă, din verticală pe orizontală, mai eficientă energetic și comodă pentru consumatori, iar imobilele incluse în proiect vor fi alimentate cu apă caldă, serviciu care nu există de aproape 30 de ani.  În rezulat, după realizarea proiectului, ⅔ din locuitorii de la bloc din Bălți vor avea parte de servicii mai calitative de încălzire centralizată și apă caldă.
De asemenea, Proiectul prevede construcția unui acumulator de energie termică, implementarea sistemului SCADA pentru distribuția agentului termic și furnizarea softului de modelare termohidraulică și modernizarea instalațiilor de tratare a apei în cadrul Secției Chimice.
 
 
UNDP 28